söndag 8 maj 2016

Skarholmen vid Ekoln

De riktiga seglarna på väst- och ostkust tycker nog att Mälaren är att betrakta som en "lerpöl", inte värdig deras båtar. Längst norrut i Mälaren finns vår hemmahamn; Uppsala Segelsällskaps hamn vid Skarholmen. Där ligger vår fjärd, Ekoln, som kan vara nog så knepig att besegla när vindarna växlar inte bara i styrka men också i riktning. Här ligger många segelbåtar, upp mot 500 båtar i de två segelklubbarna (den andra heter ESK - Ekolns Segelsällskap). Klubbarna har fostrat många duktiga seglare, inte minst i IF och Mälarbåts-klasserna. Här finns också en mycket aktiv is-jakts klubb.

Under maj och juni organiserar båtklubbarna nattvakt i hamnarna, jag var nattvakt natten till den 8 maj. Lugnt och stilla, man är två man per pass så det är inte så ansträngande.

Ekoln är den "norraste" delen av Mälaren. Skarholmen ligger vid mynningen av Fyrisån, en bit söder om Uppsala. Det är ungefär 45 nm till Stockholm. Leden går via Sigtuna (fin gästhamn) och Stäket. Tre eller fyra broar beroende på masthöjd innan Stockholm. Man kan också gå ut via Södertälje, lite längre väg. 

Bilden tagen natten till den 8 maj, ungefär klockan 03.15. Helt stilla, omkring 3-4 grader varmt.

Delphie på sin hamnplats, också natten till den 8 maj men lite senare, 03.30.



Bild över USS hamn i Skarholmen. Bilden tagen från Skarholmens restaurang (hyfsad mat, bör besökas!).

Och här kommer isjakten. Det är en DN-jakt (betyder inte Dagens Nyheter men väl Detroit News). Dom kan lätt komma upp i hastigheter om 60-70 km/tim.





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar