tisdag 22 mars 2016

Kungsleden 15 till 18 mars 2016

Efter avslutat tur som stugvärd åkte jag Kungsleden upp till Ammarnäs. Det blev en och en halv dag med bra skidåkning, en halv dag med mycket besvärligt före, en dag i hård vind (men medvind!) och en dag (en halv) på mycket hårt underlag, bitvis glansis. Färden gick från Viterskalet upp genom Syter-passet där det blåste så bra att jag kunde bara stå och åka med och sen ner till Syterstugan.11 km utan problem, paus där med varm saft ock kaffe hos stugvärden. Sen började eländet. Nere på Tärnasjön var det stöp med nån dm slask. Jag åkte en bit längs kanten på sjön och träffade där ett gäng skoteråkare. Under ledning av Stig Strand! Han erbjöd hjälp över sjön som där, vid södra utloppet bara är ett par hundra meter bred. En skoter (kändes som vattenskoter!) tog mig snabbt över sjön. Sen var det ca 10 km kvar till Tärnasjöstugan, på snö som bar mycket dåligt. Men fram kom jag.

Nästa dag, lite kortare etapp till Serve-stugan. Först uppför ungefär 100 m stigning på kanske tre-fyra km (snön bar bättre!) och därefter hård medvind på kalfjäll fram till Serve. Dan efter, hårdare vind, snö och varm väder som innebar en vilodag. Sista dan ner till Lilla och stora Tjulträsket på stenhård skare - på sjöarna en hel del ren is. Därefter buss Ammarnäs till Hemavan via Sorsele och Storuman. Fågelvägen drygt tre mil, landvägen 5 timmar i buss! Kungsleden Hemavan till Ammarnäs är ca 80 km. Väl värd att begå, sommar eller vinter.

Första etappen; Tärnasjö-stugan.

Serve!

Stora Tjulträsk. Mycket hårt, använde inte stighudar, bara staka i nästan en mil!

Här är skridskor bättre än skidor!

Slut på sjöarna, dags att ta fram stighudarna.

Här bara nån km kvar till Ammarnäs.

Cirkeln sluten, Hemavans Fjällstation den 19 mars 2016.

Köksbaren i Umeå. Nära buss- och järnvägsstationerna. Mycket bra mat! Här röding med pepparrot och god sås! Som avslutning innan nattåget till Uppsala.

Som avslutning på avslutningen; lokal ost med hjortron. Mums!

I Umeå, den 19 mars. Gröna knoppar!

Sara Lidman!

Mycket packning blir det, kanske för mycket?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar