torsdag 1 september 2016

Mariehamn den 1 september 2016

Vi har nu troget följt vindarna och anlöpte Mariehamn idag på eftermiddagen. Vind mellan 5 och 7 m/s i stort sett rakt akterifrån och hyfsat stora vågor. Vi seglade för bara storsegel för att undvika fladder i focken. Häromdagen, på Utö, var tanken att vi skulle segla söderut på utsidan av ön. Vi blev emellertid stoppade av en partullbåt; man skulle ha skarpskjutning så vi fick vända. Väl tillbaks på Mysingen uppdagades att med rådande vindriktning skulle vi bli tvugna att kryssa ett tag. Eftersom temat för vår sen-sommarsegling är "segla med vinden" tog vi en bog norrut och angjorde en Kryssarklubbsboj vid Runmarö. Dagen därpå, igår, fortsatte vi upp till favoriten Långskär. Tredje gången i år, alltid lika skönt att komma dit.

I morse gav vi oss iväg över Ålandshav upp till Mariehamn, inte särskilt långt bara ca 25 nm. Kan nu konstatera att vi har seglat en dryg vecka, bara följt vinden, inte en kryss (heter det ett kryss-slag?) på hela resan, varje dag bara en lång bog. Härligt!

En kul sak; vi har inte någon AIS i vår VHF. Men en app i en mobiltelefon med AIS funktion. Så idag på Ålands hav såg vi, i Delphie II, att en annan segelbåt stävade i samma riktning som vi. Vi kunde först inte se båten, men på AIS kunde vi se att hon kom från Polen, hade sammafart som vi (ca 5-6 knop) och att heter Delphie III. Visserligen stavat lite annorlunda, men i alla fall! Skepp som mötas på haven.... OK; AIS står för Automatic Identification System. Obligatoriskt för all nyttotrafik, och idag vanlig också på många nöjesbåtar. Bra grej, vi kan se alla färjor, vad dom heter, hur fort dom går och vilken riktning. AIS är i princip samma sak som alla ryska krigsflygplan inte använder när dom flyger. VHF är en telefon som också är praktisk att ha på sjön.  

Läsvärd bild. Från Utö.

Lite nostalgia. Vi blev stoppade av en sånhär båt när vi försökte segla på östra sidan av Utö. Båtföraren hade grön basker, men fel märke... Väckte en del minnen från egna skarpskjutningar på Utö för ganska många år sedan. Vi åkte runt i föregångaren till denhär båten, Kallades 200-båt, lite långsammare och som jag minns den mest en båt där man snabbt somnade.  
En skuta. På väg hem till Stockholm från Trosa. "Vi har seglat hela tiden, har inga elektriska vinschar, är 5 gubbar ombord". 

Spanar efter......?

Så fick vi äntligen upp vår gennaker. Inte så besvärligt som jag hade trott. Härlig känsla!

Igen, i bakgrunden - vår gennaker!

Söderarms fyr.

Man hissar flaggan för att visa vart man är på väg. Här Ålands flagga.

Våghöjd idag ca 1 meter, de största vågorna upp mot 2 kanske.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar