onsdag 6 juli 2016

Huseliiharen den 7 juli 2016

Huseliiharen är Gefle Segelsällskaps hamn. Gästhamnen har plats för 15 båtar och vår flottilj (= vår eskader) har här haft en lugn dag. Vädret i kväll mycket fint, sol och avtagande vindar. Tyvärr kommer vinden från nordväst (innebär kalla vindar) och motvind inför morgondagen. Då väntas 8-10 m/s och flera båtar har redan planerat för att reva. Vi seglar ju med fock i stället för genua så kanske vi avvaktar med att reva. Jag tycker att båten seglar förvånansvärt bra med fock, trots att normal-segelstället är stor + genua (27 + 32 = 59 kvadratmeter). Med fock blir det bara 49 kvm.

Vi trivs bra med båten, inte snabbast i vår eskader men hon seglar ganska bra. Nån dag hoppas jag att vi kan prova vår gennaker - 68 kvadratmeter - men kanske med hjälp ombord av nån mer erfaren seglare. I morgon fortsätter vi norrut till Synskär (N60´0,3/E17´,16,2), en gammal lotsstation med en ganska spännande insegling (man följer två enslinjer som leder rätt mellan grunda vatten). Vi har också fått ett nytt kort till vår plotter så nu är vi väl utrustade vad gäller navigeringen.

ps; Huseliiharen har fätt sitt namn efter Huselius som en gång bodden här på udden. Haren är udde i domhär trakterna.

Alla båtar bär Kryssarklubbens Eskaderflagga. Den syns förvånansvärt bra på långt håll.

Vår lilla skeppsblomma.

Synskär, det är ön som ligger längst ner på kartan. Om ni tittar riktigt noga ser ni de prickade enslinjerna vi ska följa vid inseglingen. Hamnen ligger på nordöstra hörnet av ön.

Smultron!

Eskadern vid hamnen i Ängskär som ligger en bit norr om Forsmark.

Seriösa kartstudier inför nästa etapp.

God segling i bra vind; 5-6 m/s och dryga 6 knop.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar