tisdag 26 juli 2016

Tisdagen den 26 juli, 2016

Bullandö, inte direkt en hamn man letar upp för att komma nära hav och natur. Men, här finns en bra bastu, och kanske viktigare, hyfsat bra kommunikationer med stan. Här kan man lätt hämta och lämna besättning(ar). I kväll kom Sveta efter en kortare sejour i Uppsala. Nu planerar vi för en tur till Gotland, i morgon ska vi bunkra i Nynäshamn och därefter Visby. Väder och vind får avgöra om vi går raka vägen eller först söderut längs kusten.

Lite uppdatering sen sist; Efter Huseliiharen mycket fin segling söderut med avslutning på Arholma (inte non-stop såklart). I Österhamnen på Arholma låg det drygt 30 segelbåtar på svaj när jag anlände sent på kvällen. Det blev en något orolig natt då vinden fortfarande låg på från norr och alla båtar svajade ganska rejält. Dock bra ankarfäste (lera). Vi seglade lite senare ett par dar med några vänner, en fin tur till Långskär som ju är en favorit. Vi trivs mycket bramed båten. Visserligen inte någon snabbseglare som kan gå högt i vind, men när vi gick ut till Långskär häromdagen seglade vi ikapp, och förbi, en 36-fotare. Vi gick till och med lite högre i vind än den båten. Normalt gör vi 6-7 knop i vindar omkring 7-8 m/s. Med fock, inte genua! Men vi har fortfarande kvar att segla med gennaker. Vindprognoserna för kommande dagar talar inte för gennakersegling; 7-11 m/s från fel håll.

Låmgskär med solnedgång och förberedelse för grillning.

God gång i Gävlebukten. Bra vind mest hela dagen.

På svaj i Österhamnen på Arholma. Jag hamnade ganska nära land (klippor) och det kändes inte riktigt bra så det blev en mycket tidig avfart dagen därpå. Räknade till 36 båtar som låg på svaj.

Fyren på Storjungfrun i bakgrunden.Den dan mest svaga vindar, men från rätt håll - från norr.

I plattläns går det lika bra att segla med bara storen.

Ensam i båten och med grov sjö; alltid säkerhetslina fastgjord. Sittbrunnen på vår båt är ganska grund varför den regeln gäller också när man sitter till rors. Fast vi använder såklart autopiloten mest hela tiden.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar